DPD Futárszolgálat és csomagpontok

SKU
DPD Futárszolgálat és csomagpontok

A modul a DPD futárszolgálattal való kapcsolódáshoz két új szállítási módot hoz létre (futár szolgálat és átvételi pontok). Az átvételi pontok automatikusan frissülnek de manuálisan is frissíthetők. A leadott rendelések szinkronizálódnak a DPD rendszerébe, illetve a modulban a szállítási költségek kosárérték intervallumaiban szabályozhatók.

A modul üzleti funkciója

A Magento 2-höz készített OANDER DPD modul egy viszonylag komplex funkcionalitást hajt végre egyetlen modulban. A modul fő célja, hogy lehetővé tegye a DPD rendszerével való kapcsolódást új szállítási módokon keresztül. A modulhoz szükséges beállítások a modul readmbe fájljában találhatók.

A modul működése

A modul létrehoz a webáruházban egy DPD futárszolgálat és DPD csomagpontos átvételi szállítási lehetőséget, amely integrálódik a DPD rendszerével. A DPD csomagpontokat bizonyos időközönként lekéri a DPD-től, illetve ezek manuálisan is frissíthetők. A pénztárban a felhasználó ki tudja választani, hogy futárszolgálattal kívánja kiszállíttatni a terméket a saját szállítási címére, avagy egy DPD csomagpontban venné át a megrendelt termékeket. Utóbbi esetben egy legördülő panelben meg kell adnia, hogy mely csomagpontba kívánja szállíttatni a terméket, ilyenkor megjelenik a csomagpont elérhetősége, adatai, nyitvatartási időpontja is a pénztárban.

Csomagpontos szállítási mód választása esetén a felhasználó nem tud tovább lépni a pénztár következő oldalára (ahol fizetési módot választ), anélkül, hogy konkrét csomagpontot választana - ez esetben egy hibaüzenet jelzi a pénztárban a felhasználónak, hogy a csomagpont megadása kötelező mező. Rendelés leadásakor a modul elmenti a kiválasztott pontot. Az átvételi pont utólag nem módosítható.

A csomagátvétel használatához az Oander menüből elérhető Parcel Shop List-re kattintva megjelenő oldalon lehetséges a boltokat lekérni a DPD-től. A csomagátvevő helyek frissítése ugyanakkor automatizáltan is lehetséges, ehhez a Magento Cron-t kell bekapcsolni, hogy a modul ütemezetten frissítse a csomagátvevő helyek listáját.

A modul segítségével a DPD-nek beküldhetők a rendelés adatai, amely legenerálja a label-t, amely a csomagra helyezendő, illetve a rendeléshez kapcsolódóan letárolja a csomagszámot is, amelyet ezután a Magento ki tud küldeni értesítésként a felhasználónak.

Admin által végzendő műveletek

Admin felületen a modul létrehoz (illetve hasznosít) 2 gombot a rendelés részletes nézete oldalan (Sales – Orders szekcióban):

"Send to DPD" generate gomb lenyomásakor:

  • Átadjuk a DPD-nek a rendelés adatait

  • A DPD ellenőrzi, hogy valós-e a cím, nem feltűnően hosszú-e például
  • Ha minden rendben, akkor a DPD-ben legenerálódik a lebel és legenerálódik egy csomagszám

  • A Magento visszakapja a DPD-től a csomagszámot és letároljuk a rendelés „DPD Information" tabon a "Parcel Number" mezőben

  • Itt még nem állítunk státusz, itt továbbra is Feldolgozásra vár vagy Számlázva státuszban maradunk

Ship gomb lenyomásakor:

  • Kigeneráljuk azt az értesítő e-mail-t, amely tájékoztatja a vásárlót arról, hogy a terméke átadásra került a futárszolgálat számára (ez tartalmazza a DPD-től kapott csomagszámot is)
  • Státuszt is állítunk: Futárnak átadva státuszra kerül a rendelés (vagy pedig ha már számlázva van az adott rendelés, és ezután történik a Ship gomb lenyomása, akkor Teljesítve státuszra kerül). Ezen utóbbi funkcióhoz a SzamlazzHU modul szükséges, mert azzal van összeköttetésben

Megjegyzés: a modulban lehetőség van arra is, hogy a Send to DPD és a ship gomb lenyomásakor zajló folyamatok nem külön-külön, hanem egy lépésben történjenek. Adminról lehet állítani, hogy legyen e külön bontva a folyamat vagy sem.

Szállítási költség intervallumos beállítása

A modul lehetővé teszi azt is, hogy a két szállítási mód esetén meghatározzuk, mekkora legyen a szállítási költség. A modul konfigurációs paneljén az admin felületen be lehet állítani kosárösszeg tartományokat, és azokhoz szállítási díjakat lehet hozzárendelni. (A szállítási költésg a csomagpontos és futárszolgálatos szállítási mód esetén külön-külön paraméterezhető). A modul figyeli a kosár összegét, és a beállított paraméterek alapján kalkulálja ki a pénztárban a szállítási költséget, vagyis így lehetővé válik, hogy különböző vásárlási értéktartományok mellett más-más legyen a szállítási költség, és ezt az adminisztrátor bármikor módosítani tudja.

Pontos beállítási lépések a modul README fáljában találhatók GitHub-on.