Maintenance

SKU
Maintenance

Webáruházak esetében előfordul, hogy egy időre elérhetetlenné kell tennünk az oldalt úgy, hogy a rendes felhasználók ne lássák, az adminisztrátorok viszont tudjanak dolgozni benne (pl. akciók elindítása előtti átárazások, új termékkínálat beszerkesztése okán). A modul révén a Magento webáruházat ideiglenesen lekapcsolhatjuk a felhasználók elől „hamarosan visszatérünk” jelleggel, amíg az adminisztrátorok dolgoznak a webshop tartalmának átállításán. A tetszőleges karbantartó felületet megjelenítése website/store szinten állítható.

A modul üzleti célja

Amennyiben webáruházunkban valamilyen tartalmi jellegű karbantartást végzünk (pl. egy-egy nagyobb akció előtt átárazzuk a termékeket, új termék szortiment szerkesztünk be, ezekhez kapcsolódóan megváltoztatjuk a kiajánlókat, slidereket, bannereket, esetleg átstrukturáljuk a kategória szerkezetet) célszerű, ha a felhasználók nem nézik végig, amíg ezeket az akár több órás szerkesztési műveleteket végezzük a webshopunkban. Ugyancsak jellemző követelmény ilyen helyzetekben, hogy az összes látogató egyszerre találkozzon a megújult kínálattal, akciókkal, termékekkel.

Az e-kereskedelemben ilyenkor a jellemző megoldás az, hogy a webáruházat ideiglenesen leállítjuk a felhasználók előtt. Ám ezt úgy kell végezni, hogy eközben az adminisztrátorok hozzáférjenek a webáruház admin felületéhez és ők viszont lássák a webshop frontend felületét, hogy lássák mit szerkesztenek be. Ennek megoldására szolgál az „Oander Maintenance” modul, amely Magento 2 webáruházakhoz készült.

A modul működése

A modul lehetővé teszi a következőket:

 • Website és store szinten állítható be a maintenance mód, vagyis több boltnézetes webshopunk boltjait és nézeteit külön-külön lekapcsolhatjuk a publikus forgalom elől.
 • A maintenance mód külön-külön website/store szinten is állítható vagy globálisan is egyszerre.
 • Beállítható egy konkrét statikus HTML oldal ("hamarosan visszajövünk, frissítjük a kínálatot" jelleggel), amelyet a felhasználók a maintenance alatt látnak. Bármilyen url-t próbálnak elérni a látogatók a webáruházon belül, ezt a coming soon HTML oldalt látják.
 • Admin felületen megadhatunk ugyanakkor IP címeket, amelyekről a webáruházat nézve mind a frontend felület, mind a Magento admin elérhető marad, így a szerkesztők tudnak dolgozni annak ellenére, hogy a publikum nem látja a webshopot.

Globális beállítások

Beállításai a Stores > Configuration > Oander Extensions > Maintenance alatt érhetők el.

 • Enable [dropdown] – Yes/No: Ez kapcsolja ki vagy be egy az egyben a modult. Ha no, akkor nincs jelen sehol, függetlenül attól, hogy egyes store view-kban be van-e kapcsolva a maintenance mode. Vagyis egy kattintással lehet akár az összes website-ot / store-t kiszedni a Maintenance módból. Ha az értéke Yes, akkor viszont csak azok a store-ok kerülnek Maintenance-ba, amelyeknél a lentebb részletezett másik kapcsoló értéke Yes.

Website/store szintű beállítások

 • Enable [dropdown] – Yes/No: Az adott website-ban/store-ban kapcsolja a maintenance módot.
 • Allowed IP's: az itt megadott IP címekről elérhető az oldal, akkor is, ha aktív a maintenance mód. Az IP címeket vesszővel ellátva kell megadni a mezőben.
 • Down HTML [textarea]: Ide lehet behelyezni egy tetszőleges HTML-kódot inline CSS-sel és JS-sel, ez látszódik a nem-admin látogatónak, amikor aktív a maintenance mód. Beállítható globálisan, de website szinten felülírható az adott boltnézet számára készített maintenance HTML-el.
 • HTTP Status Code: lehetséges értékei 200 vagy 503, standard HTTP status kódok

Cache beállítások

 • Clear cache after config save: [Igen/Nem] változások mentésekor üríti a config és full page cache-t
 • Varnish is available: [Igen/Nem] varnish cache megléte esetén kell engedélyezni és az alábbi mezőket kitölteni, annak érdekében, hogy a varnish cache is ürüljön
 • Varnish IP address: A Varnish admin cache szerver ip címe
 • Varnish Port: A Varnish admin cache szerver port-ja